Heia plan B

Se deg ikke til siden. Fall ikke for fristelser. Sett deg mål. Tenk som en vinner. Lev som en vinner. Hold fokus. Gi aldri opp.

Det kunne ha vært fra et motivasjonsforedrag. Eller en mesterbiografi. Eller munnen til en forelder med løpske ambisjoner. Det handler om å vinne. Vise resten av arten at du er unik. Opparbeide respekt. Med andre ord; forestillinger om hva andre tenker og mener, forestillinger om hva som kreves for å tillate eksistens. For det holder vel ikke å være et menneske?

Det å sette seg mål og ha selvdisiplin kan være nyttig. Mange ganger gir måloppnåelse en følelse av mening og mestring; noe vi trenger. Men like ofte vil havarerte planer resultere i skuffelse, skam og fortvilelse. Hvem er jeg nå, som ikke klarte målet mitt? Hva skal jeg være eller gjøre, nå som kroppen ikke orker? Hvem liker vel meg, som ikke fikset det likevel?

Mellom fødsel og død inntreffer ganske mye – for de aller fleste. En del av hendelsene stikker kjepper i hjulene for planer og mål. Da gir livet to valg: enten å ligge under for situasjonen, eller å planlegge på nytt. En ting er i hvert fall sikkert: Plan B gir andre innsikter, erfaringer og oppdagelser enn plan A. Og et menneske som har fulgt to planer opplever og lærer gjerne enda mer.

Å elske plan B kan dessuten læres. Start gjerne med denne tegnefilmen fra The School of Life. Eller ta kontakt med en av oss for å snakke om planene – enten de heter A eller Å. Livet ligger jo i dem alle.